top of page

Motosiklet Kaskları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2022

Kask Gereklidir!

Pek çok aktivitenin kendine özgü koruyucu ekipmanları vardır. Motosiklet kullanırken de sürüş için yapılmış çeşitli ekipmanlar kullanırız. Her sürücü ve artçı özel bot, pantolon, mont, eldiven ve standartlara uygun kask giymelidir. Bilinçli sürücüler her zaman kask takar.



Kask Ne İse Yarar?

Öncelikle, kask en iyi koruma aracıdır. Motosikletinizin anahtarını elinize aldığınız anda kaskınızı da almayı alışkanlık haline getirin. İkisi ayrılmaz bir ikilidir. Elbetteki kask motosiklette her derde deva bir sey değildir ancak bir kaza anında beyninizi, yüzünüzü , en önemlisi hayatta kalmanızı sağlar. Diğer koruyucu giysilerle birlikte kask, kaza anında yaralanmayı en aza indirir. Arabadaki emniyet kemeri gibi, kaska da gerek olmadığını düsünenler olabilir. Ama unutmayınki her an kaza olabilir. Ve zaman ne olacağını kimse bilemez. Kendi kendinize “hemen markete gidip gelecegim, kask takmama gerek yok” demeyin. Her yıl pek çok sürücü kask taktığı için hayatta kalıyor ve buna şükrediyor.

Diğer yandan, iyi bir kask konforu yüzünden motosiklet zevkinizi ikiye katlar. Kask, kulaklarınızda kükreyen, suratınıza ve gözlerinize çarpan rüzgarı keser. Havada uçusan böcek ve diger nesnelerden korur. Hava değisikliklerinden etkilenmenizi ve yorulmanızı azaltır. Üçüncü olarak, kask takmak motorcuların sorumluluk sahibi kimseler olduğunu gösterir. Kask takmak, kanuni zorunluluk olması bir yana, sürüş sırasında diğer sürücüler tarafından görülmenizi de salar.


Kask Nasıl Korur?

Farklı kasklar farklı amaçlar içindir. Ağır sanayi ve inşaatlarda çalışanlar, amerikan futbolu oynayanlar ve askerler kask takar. Fakat hiçbir kask birbirinin yerini tutmaz. Motosiklet kaskları çok komplikedir ve özel tasarlanmıştır. Yıllar süren bilimsel araştırmaların neticesinde geliştirilmiştir. Bir motosiklet kaskında 4 temel parça bulunur : dış yüzey, darbe emici iç yüzey, konforlu ped ve iyi bir sabitleme sistemi. İlk anlatacağımız dıs yüzey; genellikle aynı aileden olan güçlendirilmis fiber bileşimi ya da termoplastikten (polikarbonat gibi) yapılmıştır. Bu çok güçlü bir maddedir ve sert bir şeye çarptığında korumak üzere tasarlanmıstır. Darbe ile oluşan enerjiyi kafanıza ulaşmadan dağıtmayı saglar. Ancak bu, sizi korumak için tek başına yeterli değildir. Dıs yüzeyin içinde aynı derecede önemli, genellikle geliştirilmis polistren’den (çoğunlukla strofor gibi olduğu düsünülen) yapılmıs darbe emici bir iç yüzey vardır. Bu yoğun tabaka, kask durmus ancak kafanız hareket etmeye devam etmek isterken oluşan darbeyi emer. Her iki yüzey ve astar, sert darbelerde olusan basıncı tamamen dağıtır. Bazı kaskların dış yüzeyleri şiddetli darbelerde çatlayabilir ya da kırılabilir. Bunun nedeni kaskın darbeyle olusan basıncı emmesidir. Bir kaza sonrasında kullandığınız kask hasar görmemiş gibi görünebilir. Ancak koruma etkisi azalmıs olabileceğinden degiştirilmelidir. Konforlu ped, yumuşak köpük ve kumaştan oluşan kafanızı saran tabakadır. Sizi rahat tutar ve kaskın tam olarak kafanıza oturmasını sağlar. Bazı kasklarda bu kısım temizlik için sökülüp takılabilmektedir. Sabitleme sistemi ya da çene kayışı çok önemlidir. Kaza anında kaskın kafanızda kalmasını sağlar. Kayış, kaskın her iki yanına bağlıdır. Kaskı her taktığınızda mutlaka kayışı da güvenli bir şekilde bağlayın. Bu işlem sadece birkaç saniyenizi alır. Kayışı bağlamadan kask takmak, emniyet kemeri takmadan araba kullanmaya benzer.



Kask Seçimi

Rengi, şekli ve fiyatı hangi kaskı alacağınızın seçiminde etkili olsa da siz öncelikle koruma ve rahatlığı düşünün. Kapalı (fullface) bir kask yüzün tamamını kapattıgı için daha güvenlidir. Ayrıca vizörü kapalıyken gözlerinizi ve yüzünüzü de korur. Yarışçılar ilave güvenlik ve rahatlık için kapalı kaskları tercih eder. Bazı sürücüler açık kaskları tercih edebilir. Aynı temel parçalar, bu kasklarda da vardır ancak kapalı kasklar gibi yüzü ve çeneyi korumazlar. Eğer açık bir kask kullanıyorsanız vizörlü olmasına dikkat edin. O yoksa yüzünüze sıçrayabilecek taslara karsı motosiklet gözlügü takmanız gerekir. Sıradan gözlük ya da güneş gözlükleri yeterince korumadığı gibi, sürüş esnasında yüzünüzden uçabilir. Kısa yarım bir kask az da olsa kafanızı korur. Bu kasklar kaza sırasında başınızdan çıkacak gibidir. Bu nedenle kısa yarım kasklar tavsiye edilmez. Bugün iyi bir kask, değisik fiyat aralıklarında alınabilmektedir. Pek çok üretici, kasklarını son model motosikletlerin renklerine uygun olarak üretmektedir. Ağır ve hantal kaskların yerini, sürekli geliştirilen, hafif ve modern malzemelerden üretilen kasklar almıştır. Üreticiler, daha ucuz, daha sağlam ve daha rahat kasklar için çalışmalarını sürdürmektedir. Kask seçerken bilmeniz gereken şey, minimum güvenlik standartlarını karşılamasıdır. Kaskın bu özelliklere sahip olup olmadıgını, içinde ya da dışında yer alan onay belgesi etiketinden (DOT, Snell, ECE gibi) anlayabilirsiniz. Etiket, kaskın güvenlik testlerinden geçtigini gösterir. Bu organizasyonlar, kaskları asağıdaki testlerden geçirirler: Darbe – kaskın darbe emme kapasitesi Penetrasyon – kaskın rüzgara karsı direnci Sabitleme – kayışın esnemeden ve kopmadan bağlı kalması Görüş açısı – kask, her iki yönden en az 105 derecelik görüş açısı sağlamalı (pekçok insan her iki taraftan yalnızca 90 derecelik görüş açısı kullanır) Motosiklet kazalarında kafadan yaralanma neticesinde ölüm oranlarının artmasıyla birlikte korunma çok önemli hale gelmistir. ( 1987 – 88 arasında California’daki motosiklet kazalarında başından yaralanan sürücü ya da artçıların %42’si hayatını kaybetmiştir). En iyi kask bile yaralanmama konusunda garanti vermez. Bununla birlikte kaza anında, kask takmayan birisi, kask takan birine göre çok daha riskli durumdadır.

Dogru Beden Ölçüsünü Bulma Eğer başınızın ölçüsünü bilmiyorsanız aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Başınızın çevresini en genis noktasından ölçün. Genellikle bu nokta kaskın bir santim üstüdür. En genis noktayı bulana kadar birkaç deneme yapabilirsiniz. Eğer başınızın ölçüsü aşağıda listelenenlerin arasında bir rakamsa genis olan ölçüyü alın. Kask ölçüleri marka ve modellere göre farklılık gösterebilir. XXS XS S M L XL XXL 51/52 53/54 55/56 57/58 59/60 61/62 63/64


En İyi Kask Giyme Yöntemi

Kaskı her iki yandaki kayışlardan tutun. Kaskın altı yukarıya, ön tarafı aşağıya doğru olmalıdır. Basparmaklarınız, parmak uçlarınız kaskı dengeleyecek sekilde çene kayışının içinde olsun. Kaskı kenarlarından hafifçe açın ve çene kayışlarından çekerek başınıza oturtun. Kask rahatça başınıza oturmalıdır. Hatta çok az sıkı da olabilir. Başınıza tam olarak oturduğundan emin olun. Şapka gibi başınızın gerisinde olmamalıdır. Kaskınız çok bolsa başınızda yukarı aşağı hareket eder, gürültü ve rüzgarı içeri alır, en kötüsü kaza anında başınızdan çıkabilir. Çene kayışını bağlamadan önce birkaç şeyden daha emin olmalısınız : yanak pedleri, rahatsız edici bir şekilde bastırmadan yanaklarınıza dokunmalıdır. Sakaklarınızla alın pedi arasında boşluk kalmamalıdır. Kaskınızın boyun kısmında rulo varsa, kaskı boynunuzdan iterek uzaklaştırmamalıdır. Kapalı kasklarda, çene kısmına bastırdığınızda vizör ya da çene koruyucu çenenize ya da burnunuza dokunmamalıdır. Eger değiyorsa, yüksek hızda rüzgar basıncında da aynı şey olacaktır. Kaskı takıp çene kayışını bağladıktan sonra, elinizle sağa sola ve yukarı aşağıya hareket ettirin. Eğer kask başınıza tam oturmuşsa, kaskla birlikte deriniz de hareket edecektir. Kafanıza biraz baskı yaptığını, hatta biraz da sıktığını hissetmelisiniz. Sunu da unutmayın ki bir kaskın koruyucu astarı kullanıldıkça gevseyecektir. Yeni bir kask, ilk giydiginiz zaman biraz sıkabilir. Kask başınızda ve çene kayışı kapalı iken kaskı öne dogru çekerek basınızdan çıkarmaya çalışın. Eğer bu halde kaskı kafanızdan çıkarabiliyorsanız kask çok büyük demektir. Kaskı normal şekilde kafanızdan çıkarın. Başınızda acıyan bir nokta ya da alnınızda kızarıklık var mı? Basınç noktaları rahatsızlık verebilir ve uzun süreli sürüşlerde baş ağrısına neden olabilir. Kaskınızda böyle bir şey olmadığından emin olun. Eğer varsa bir beden büyüğünü ya da bir başka markayı deneyin. Hala denediğiniz kasktan emin olamıyorsanız, mağazada kaskı bir süre kafanızdan çıkarmayıp rahat olup olmadığını anlamaya çalışın. Kask, motosiklet malzemeleri içinde en çok para harcayacağınız parça olmalıdır. Sizin için doğru olanı seçtiginizden emin olun.



Kask Bakımı

Kask bakımı konusunda üreticilerin tavsiyelerine göre hareket edin. Temizlik için yalnızca yumusak sabun kullanın. Özellikle polikarbonat kasklarda petrol bazlı temizlik maddelerinden uzak durun. Güçlü temizlik maddeleri, kaskın koruma özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Kask camınız sürekli temiz olsun. Normalde sabun, su ve yumusak bir bezle bunu halledebilirsiniz. Eğer çizilmisse camı değistirin. Çizik bir vizör görmenizi zorlaştırabilir. Geceleri ışıkların tehlikeli bir biçimde görüşünüzü engellemesine neden olur. Bir kask sert ve sağlam görünse bile, kırılabilen parçaları vardır. Bu yüzden kaskınızı sert bir zemine düşürmemeye dikkat edin. Bu, kaskınızı kullanılamaz hale getirebilir. Kaskın darbe emme özelligini hatırlayın.

Kaskınızı koyduğunuz yerde benzin, temizlik maddeleri, egzos dumanı ya da aşırı sıcak bulunmamasına dikkat edin. Tüm bu faktörler kaskın malzemelerine zarar verir ve kaskta oluşan zarar çoğu zaman kimse tarafından farkedilmez. Kaskla birlikte gelen kullanma kılavuzunda kask bakımı için neler yapılması gerektiği anlatılmaktadır. Kaskı boyama, süsleme ya da kaska çıkartma yapıştırma konusundaki açıklamaları mutlaka okuyun. Kaskınızı asla motosiklet aynalarına, sinyallere ya da sisibara asmayın. İç astar bundan kolayca zarar görebilir. Aslında, tam korumalı değilse ya da yolcunuzun kafasında değilse motosikletinizde yedek kask taşımayın. Normal sürüş dışındaki sarsıntılar bile yedek kaska zarar verebilir. Yedek kask sıcak motor parçalarına ya da egzos borusuna yakın bir yere bağlanmışsa, iç astarı zarar görebilir ya da eriyip lekelenebilir. Zarar gördüğü gözle görülmese bile dış yüzey de bundan etkilenir. Aşırı sıcak bir yere bırakılan bira/kola kutusunun bundan nasıl etkilendiğini gördüyseniz, ne olacağını anlayabilirsiniz. Kaskı çıkardığınız zaman onu düz ve güvenli bir yere koyun. Örneğin eldivenlerinizin üzerinde yere, askıya ya da bir rafa koyabilirsiniz. Bazı motosikletlerin benzin deposu üstüne konan kasklarda is ve koku olabilir. Eğer kaskı koltuğa koyduysanız, düşmeyeceğinden emin olun. Motosiklet kullanırken müzik dinlemeyi planlıyorsanız, kaskı delmenizi gerektirmeyecek kulaklığı olan bir müzik sistemi seçin.

Kaskı Yenileme Kaskınızla bir kaza yaptığınızda, muhtemelen darbe emme özelliğini kaybettiğinden yenisini almanız gerekecektir. Pek çok kask üreticisi, 2 ila 4 yılda bir kaskınızı değistirmenizi önermektedir. Kaskınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bu süreden önce yenilemelisiniz. Eğer zarar görmediyse ne diye kaskınızı birkaç yılda bir değiştirelim ki diye düşünebilirsiniz. Çünkü koruma kalitesi zamana ve kullanıma bağlı olarak azalmaktadır. Kaskınızın çene kayışı aşınabilir ya da sabitleme noktası artık tutmayabilir; dış yüzeyi aşınmış ya da zarar görmüş olabilir. Kask yenilemenin en iyi nedenlerinden birisi de kaskların sürekli geliştirilmesidir. Birkaç yıl sonra aldığınız kask, şu an kullandığınızdan kasktan daha iyi (daha güçlü, daha hafif, daha rahat) olacaktır. Hatta daha ucuz bile olabilir. Güvenliğiniz İçin Her Sürüşte Kask Takmayı Unutmayın! Kaynak : Motorcycle Safety Foundation

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page